Helstekt fläskfilé med whiskysås

Ingredienser för   4 port.

  •  600 gram fläskfilé(er)
  • smör
  • salt och peppar

 Whiskysås

  • 2 st Schalottenlök(ar)
  • smör
  • 4 msk whisky
  • 3 msk kalvfond, koncentrerad
  • 3 dl vatten
  • 1 dl grädde

Ljumna tomater

  • 16 st cocktailtomat(er), gärna på kvist
  • 4 msk olivolja
  • 1 st vitlöksklyfta(or)
  • timjan, några kvistar färsk
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • 0,5 tsk socker


Tillagning

1. Putsa fläskfilén fri från hinnor och senor. Bryn köttet runtom i smör, salta och peppra rejält. Placera köttet i en ugnsfast form och stick in en köttermometer mitt i en av filéerna. Sätt på ugnen på 100 grader.

2. Skölj tomaterna och låt dem rinna av litet. Lägg dem på samma ugnsform som köttet, ringla över lite olivolja och krydda tomaterna rikligt med salt och peppar och en gnutta socker. Skala och skiva vitlöken och lägg med tomaterna. Klipp av ett par stjälkar timjan och lägg ovanpå. Sätt in plåten med fläskfilé och tomater. Låt steka 25-30 minuter tills köttet är ca 70 grader varmt i mitten. Om köttet blir klart före de andra tillbehören kan det ligga och vila inlindad i bakplåtspapper eller folie tills det är dags för servering.

3. Skala och finhacka schalottenlöken och fräs den i smör i en kastrull. Häll på hälften av whiskyn, fond, vatten och grädde. Låt såsen puttra på låg värme tills det är dags att servera. Vid servering: Häll i resten av whiskyn och smaka av såsen. Tillsätt ev salt och peppar. Mixa gärna såsen med stavmixer så blir den blank och slät. Tycker du att såsen är för tunn kan den redas med maizena utrört i lite vatten som tillsätts och får ett uppkok.

4. Skär fläskfilén i portionsbitar eller skivor och servera med ljumna tomater, örtpuré och whiskysåsen.