Löksoppa med brödkrutonger

Antal portioner: 4

10 st mindre lökar
1 morot
1 liter ört/grönsaksbuljong (buljongtärning)
1 lagerblad
1 nypa timjan eller kvist
1/2 dl torr sherry eller liknande
2 dl riven stark ost
50 g smör
4 skivor vitt bröd

Gör så här

1. Skala moroten och lägg den hel i kastrullen med örtbuljongen.

2. Krydda buljongen med timjan och lagerbladet. Låt det koka en stund.

3. Strimla löken tunt och fräs i en tjockbottnad kastrull tills den blir glansig.

4. Slå i sherryn och buljongen. Låt koka sakta i 10-15 minuter.

5. Smaka av med eventuellt mer salt och peppar. Ställ åt sidan en stund.

6. Skär det vita brödet i tärningar. Rosta i en stekpanna eller ugn tills dom blir knapriga.

7. Häll soppan i ugnsfasta skålar. Lägg i brödet och strö sist på med osten.

8. Gratinera i 275 gr, 5-8 minuter eller tills osten är gyllengul.

9. Servera med hackad persilja.