Engelsk rostbiff med Yorkshirepudding

Den engelska rostbiffen ska stekas med sin fettkant, den så kallade kappan, kvar. Det ger ett saftigt och gott kött som inte behöver ösas under stekningen. Ofta gräddas Yorkshirepuddingen under stekgallret så att köttsaften kan droppa ner över puddingen och ge den extra smak. Detta är en traditionell rätt till söndagens lunch i England.

Antal portioner: 8

Ingredienser

1 1/2 kg mörad rostbiff med kappa
1 tsk senapspulver
salt och malen vitpeppar
Yorkshirepudding:
2 dl vetemjöl
1 krm salt
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 ägg
Skysås:
steksky
2 tsk vetemjöl
3 dl oxbuljong
Till servering:
kokta bönor eller ärter 

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175°. Gnid in köttet med senapspulver, salt och peppar. Bryn det sedan runt om och lägg det med fettet upp på ett galler i en liten ugnspanna. Stek köttet mitt i ugnen i 20 minuter. Om köttet saknar kappa, ös det då och stå med stekskyn som bildas. Täck köttet med aluminiumfolie och ställ det på nedersta falsen i ugnen. Höj värmen till 225°.

2. Vispa samman vetemjöl, salt, grädde, mjölk och ägg, ett i taget, till en slät smet. Ös upp 1/2 dl steksky från pannan i ugnen i en rund ugnsform. Häll smeten i formen. Grädda puddingen i ca 40 minuter eller tills den är pösig och gyllenbrun. Ugnsluckan ska inte öppnas förrän efter 30 minuter då köttet tas ut och får vila under resten av gräddningen.

3. Häll resten av stekskyn från köttet i en kastrull och vispa i mjölet till skysåsen. Spä med buljongen och låt såsen koka upp under omrörning. Skär köttet i skivor och dela puddingen i portionsbitar. Servera köttet och puddingen tillsammans med såsen. Kokta bönor eller ärter smakar gott till.